fredag den 28. marts 2008

Ting nr. 16 og 17. Facebook og MySpace


Ting nr. 16 og 17

Sociale netværk.


I denne uge er der mulighed for at find gamle venner og blive venner med de kendte musikere.

Ting nr. 16. Facebook - Vennerne på nettet.



Facebook er en hjemmeside, hvor alle, der blot har en e-mailadresse, kan oprette en profil og skabe netværk med venner og bekendte, der har profiler på sitet.


Facebook startede oprindeligt som en side for folk der gik på Harvard uni. På siden kunne de studerende gå ind og skrive til hinanden og lave sociale netværk hvor de kunne dele billeder. Dette bredte sig stille og roligt ud til andre universiteter i USA og har nu bredt sig til mere eller mindre hele verden. Der er mange der bruger Facebook til at finde gamle klassekammerater, eller bekendte.


Facebook havde per 1. januar 2008 mere end 59 millioner aktive brugere, og der er mere end 55.000 netværk ifølge sitets eget presserum.

Forskellene imellem facebook og myspace er ikke så store. Facebook slår sig op på at brugerne har mere indflydelse på hvordan siden skal se ud, og de har gjort billeddeling nemt. Folk kan selv lave små programmer til facebook, hvor Myspace mere er på musik og bands.


Læs mere om Facebook her.


Vejledning

1: Gå ind på hjemmesiden for Facebook.







Udfyld de nødvendige felter og tryk på "Sign up". Nu er du medlem af Facebook.


Hvis du f.eks. bruger Gmail, vil Facebook kontrollere om dine kontakter har en konto hos Facebook. Du vil få en liste, hvor du kan vælge mellem kontakterne, og derefter invitere. For at få en ven skal der foretages en invitation og en accept.


Du behøver ikke at logge dig på Facebook for at tjekke om du har fået hilsner, de kommer automatisk på den e-mail du har oplyst.


Du navigerer på Facebook vha. værktøjslinien øverst på Facebook

Når du kommer ind på Facebook starter du altid på en side, hvor du kan se hvad dine venner har foretaget sig siden sidst. "Profile" er din egen profil, hvor dine egne profiloplysninger ligger.


2: Find grupper.


Noget af det sjove ved Facebook er "Groups". Her kan du tilmelde dig grupper der har din interesse, det kan være din gamle folkeskole, hjembyen, arbejdspladsen eller du kan selv oprette en ny gruppe, hvis du synes der mangler noget.
Der er flere biblioteksgrupper. Prøv at trykke på "Groups" og søg på bibliotekarer. Tryk på "join group". Sådan, nu er du medlem af denne gruppe. Du kan starte en diskussion, uploade billeder og meget mere.
Udover "Groups" findes der andre "Applications" under din profil. Applikationer er tillægsprogrammer du selv kan lægge ind. I Facebook er der nogle standard applikationer - Photos, Groups, Events og Marketplace. Du kan få applikationer ved at blive inviteret af venner.
God fornøjelse.

Ting nr. 17. Myspace

MySpace er en social netværks-hjemmeside med personprofiler, blogs, netværksgrupper billeder, musik og videoer.

MySpace giver musikere lov til at dele deres musik. Med hjælp fra en flash-player kan brugere der besøger kunsterens side høre sangene, men ikke download dem, hvis det er imod rettighederne. For mange store kunstnere er det et must at have sådan en side, da det er gratis reklame. Det er også muligt for brugerne at have andre kunstneres musik liggende på deres egen side.

I 2007 åbnede den danske udgave af Myspace. I februar 2008 blev Danish Music Awards for første gang sendt på myspace, i stedet for på DR, hvilket må betragtes som sitets højdepunkt indtil videre.

Eksempler på danske bands på Myspace

Raveonettes
Nephew
Lars Lilholt Band
Pierre Dørge's New Jungle Orchestra


Søg efter mere musik her

Tilmeld dig MySpace her og få mulighed for at dele fotos og videoer, opbygge netværk,
lave blogs, skrive beskeder og en masse andre ting.

God fornøjelse.

Ingen kommentarer: