tirsdag den 15. april 2008

Ting nr. 20 og 21. BibStream og YouTube

Ting nr. 20

BibStream - Bibliotekernes filmkanal.

Biblioteker lancerer "nørdernes YouTube". det var overskriften i medierne i starten af januar 2008. Det drejer sig om hjemmesiden BibStream.dk, hvor det er meningen, at danskere kan gøre for eksempel lokalhistoriske dokumentarfilm og kortfilm tilgængelige for den brede befolkning.

Men ligesom på YouTube giver BibStream også mulighed for at lægge alle mulige andre slags hjemmevideoer og mobiloptagelser på nettet.

Bibstream samarbejder blandt andet med Den Europæiske Filmhøjskole, DK4 og Animation Workshop i Viborg.

For at kunne udforske BibStream.dk (dvs. helt kontant afspille videoerne) er det nødvendigt at downloade et lille program (et såkaldt plugin). Når du kalder siden første gang vil du tydeligt kunne se, at Silverlight plugin mangler. Så det må du først hente og installere. Iøvrigt ser det ud til, at Firefox - for en gangs skyld - har problemer med overhovedet at vise siden.

BibStream er delt op i fire kategorier:

Kort og Dok:
Et af BibStreams mål er at blive eksponenter for nye instruktører og producenter fra græsrodslaget i dansk film.

Videoklip:
BibStream er også rettet mod alle, som har en sjov, anderledes eller interessant hobbyvideo liggende, - eller har planer om at lave en fra næste ferie, rejse eller begivenhed. Hvis det er tilfældet så upload din film på BibStream under ”Videoklip”.

Lokalhistorie:
Den danske filmskat er ikke kun Lars Von Trier og Ole Bornedal. Rundt om på landets biblioteker og de mange lokalhistoriske foreninger, ligger en masse historiske film, som blot venter på at blive opdaget af mange flere.

Biblioteksinfo:
Bibstream vil også gerne vise, hvad der bl.a. sker på bibliotekerne i Danmark. Under fanebladet ”Biblioteksinfo” kan du bl.a. se informationsfilm, reportager, forfatterinterviews m.m. og indslag om temadage, møder, konferencer og andet biblioteksfagligt, som måske interesserer dig.

Opgaver
Prøv at finde et par spændende film under de forskellige kategorier.

Har du en film liggende om Vejle Bibliotek eller noget andet spændende er du velkommen til at uploade den til Bibstream. Du skal bare klikke på ”upload” - vælge hvilken kategori du vil uploade i og derefter skal du bare følge vejledningen.

Ting nr. 21

YouTube

Ting nr. 21 handler om YouTube, som er et meget populært videodelings websted. På YouTube kan du afspille videoer, lægge egne videoer ud på siden og dele dine videoer med andre.



YouTube finder du alt fra seriøse videoer til skøre hjemmevideoer. Det er gratis at bruge YouTube og man behøver ikke at logge ind for at se videoerne. Vælger man at oprette en konto kan man skrive beskeder til andre, dele videoer, oprette playlister eller afmærke sine favoritvideoer. Her kan man oprette en konto.



Du kan læse mere om YouTube på Wikipedia.

Opgaver
Start med at se et par eksempler fra de udvalgte links nederst på siden.
Prøv at søge nogle videoer frem på YouTube og afspil dem. Find eventuelt noget af din favoritmusik.
Opret en konto, så du kan lave playlister med dine favoritter.

Det avancerede

Prøv også at lægge en video fra YouTube på din blog. Kopier teksten i "Embed" over i din blog



Eksempler

Paul Potts
Callas
Augmented Reality by Hitlab
TV2 bøffer
DR
Ewan på YouTube
Turboteater på den Musiske Ferieskole
Amatørmusikere synger til gangfest
Buckley synger Hallelujah
skjult kamera
Will Ferrell som Bush


God fornøjelse

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Vinho, I hope you enjoy. The address is http://vinho-brasil.blogspot.com. A hug.